Tintasugaras nyomtató működése

Az első szabadalom mely a tintasugaras nyomtatási folyamatról tanúskodik 1867-ből való. A Siemens hozta kereskedelmi forgalomba az első gépet 1957-ben, az első olyan nyomtató pedig, ami a napjaink  gépeihez leginkább hasonlít 1976-ben került piacra. A tintasugaras nyomtatók népszerűsége az 1980-as években kezdett el felfelé ívelni, a személyi számítógépek elterjedésével. A HP és a Canon nagyben hozzájárult ehhez az áttöréshez a termál tintasugaras technológia bevezetésével, míg az Epson a piezo technológiával.

 Ami minden tintasugaras nyomtatóban közös, az az, hogy parányi festékcseppecskéket juttatnak a papírra. A termál (vagy más néven buborék - bubble) és a piezo technológia ezen cseppek létrehozásának módjában különbözik egymástól.

Termál technológia (bubble jet)
Egy parányi fűtőelemet (2) helyeznek el minden fúvókában (1), ami felmelegíti a festéket. Így jön létre egy buborék (3) ami egy csepp festéket (4) tol maga előtt. Ez aztán kinyomul a csatornából, mely kapilláris nyomás útján töltődik újra.

Piezo technológia
Egy elektromoos mezőben egy piezo kristályt oly módon polarizálnak, hogy a parányi kristály darabokat (5) enyhén visszahúzódnak és így beengedik a festéket (1) a befecskendezőbe. A második lépés folyamán a polaritás megváltozik, így a festéket (4) előrenyomja, ki a csatornából.

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább