o

OBA: (Optical Brightening Agent) - optikai fehérítő. Adalékanyag, mely fluortartalmával fehérebbé varázsolja a papírt. Ezek tulajdonképpen színtelen direkt szinezékek, melyek a rájuk beeső fény ultraibolya-tartományban lévő sugarait elnyelik, és azokat a látható fény különböző hullámhosszain verik vissza. Így az optikai fehérítőszert tartalmazó papír a napfény hatására a ténylegesnél fehérebbnek látszik. Az optikai fehérítőszereket általában az író- nyomópapíroknál használják. (lásd még: máz)
OCR-program: (Optical Caracter Recognition, magyarul szövegfelismerés kép alapján). Azilyen jellegű programok feladata, hogy egy beszkennelt oldalt szövegként való további feldolgozásraalkalmas állapotba hozzon. Az így elkészült szöveg aztán bármilyen szövegszerkesztő programmal módosíthat.
Ofszet papír: Az ofszet (gumikendős) nyomtatási eljáráshoz használják. Az ofszet papírral szemben támasztott követelmények közül a legfontosabb a mérettartósság, illesztőképesség ("passzerképesség"). A papírnak a nedves nyomóeljárás alat mérettartónak kell maradnia. A különböző színek egymás után következő nyomásánál, a papírnak elő kell segítenie a színek előírt fedését, pontos illeszkedését. Felülete általában egészen enyhén simított.
Ofszet nyomtatás: sík- vagy ofszetnyomtatásnál a nyomóformák a nyomathordozón jelet hagyó és jelet nem hagyó elemei egy síkban vannak
Opacitás: egy anyag átlátszatlanságának mértéke. Százalékban mérjük, a 100% teljes átlátszatlanságot jelent. Fontos faktor, ha az ív mindkét oldalát meg kívánjuk nyomni.
OZ: uncia 1 oz = 28,35 g
Önátíró papírok: DC, NCR vagy egyéb SelfCopy, IDEM stb. típusú különleges másolópapírok kézzel vagy géppel történő íráshoz, többpéldányú bizonylatokhoz, repülőjegyekhez és különféle egyéb célra.
Öntöttmáz: jelenleg csak kevés gyár képes öntöttmázas papírt előállítani (pl. Zanders: Chromolux). Ezen eljárás folyamán nem "kaparják" le a felesleges mázréteget, hanem átvezetik a papírt egy óriási, fűtött krómhengeren, mely saját, különösen magas fényét égeti a mázrétegbe.
Összehord: az íveket helyes sorrendbe teszi
 

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább