m

Magasnyomtatás: ennél a nyomtatási eljárásnál a megnyomtatandó elemek kiemelkednek a formából, erre kerül a festék, ami aztán közvetlenül a papírt nyomtatja meg.
Másodlagos rostok: olyan rostok, melyek papír, karton vagy egyéb anyagok újrahasznosításából származnak
Máz: a papír nemesítési eljárás, melynek során egy ún. mázréteget hordanak fel a papír felületére. Mázon pigmensek, kötőanyagok és segédanyagok vizes keverékét értjük. A pigmensek adják a máz fehérségét, fedőképessé teszik a mázt. Pigmensként alkalmazzák a mázkaolint, kálciumkarbonátot stb. Kötőanyagként használhatnak természetes anyagokat (kazein, keményítő) és szintetikus kötőanyagokat. A segédanyagok feladata pedig, hogy befolyásolják a papír nyomtathatósági tulajdonságait. Ilyen segédanyagok a habzásgátlók, az optikai fehérítők (lásd még: OBA) stb.
Mázolatlan papír: máz nélküli papír, melynek felülete durvább, s ami ezáltal erőteljesebb/durvább rasztert követel meg. A mázolatlan papíron nem lehet azonos nagyságú denzitást elérni, mint a mázolt papíron.
Mázolt papír: papír, melyre egy (elsősorban krétaporból és kötőanyagokból álló) máz kerül, mely javítja a felületi tulajdonságokat
MD: (machine direction) hossz szálirány (HSZ)
Metszet/maratott klisé: Nyomtatási eljárás, melynek során az alakzatot egy lemezbe maratják. Mikor nyomtatásra kerül a sor, ezek úgy működnek, mint kis tintatartók. Erre nyomják rá a papírt. Mely "kiemeli" a festéket a mélyedésekből.
Merevség: egy anyag tulajdonsága, mellyel ellenáll a hajlításnak
Mérettartás/méretstabilitás: a papír tulajdonságai közé tartozik, hogy rendkívűl fogékony az olyan külső tényezőkre, mint pl. a nedvesség vagy a hőmérséklet. Minél kevésbé változik, annál inkább tartja a méretet. Összefoglalva tehát, a papír azon tulajdonsága, melynek köszönhetően megtartja eredeti méretét, mikor megváltozik a környezet levegőjének hőmérséklete vagy nedvessége.
Mélynyomtatás: olyan nyomtatási eljárás, melynek során a festéket metszetekbe juttatják, mely egy ellennyomó henger segítségével kerül át a papírra. Műnyomóra és kalanderezett papírra nem a legmegfelelőbb nyomtatási eljárás. (lásd még: magasnyomtatás)
MP (mechanical pulp): facsiszolat, papírgyártáshoz felhasznált alapanyag, melynek rostjait mechanikusan állítják elő
MF-papír: (Machine-Finished Paper) Olyan papír, melynek felületi simaságát a papírgép egy ún. gépi simitási eljárással biztosítja. Az íly módon simított papír felülete általában kevésbé egyenletes, mint egy kalanderezett (lásd még: kalanderezett) papíré.
MG-papír: (Machine Glazed Paper) Olyan papír vagy karton, melynek felületi simaságát és fényét az egyik oldalon, egy ún. Yankee - henger biztosítja. (lásd még: Yankee - henger)
Mottling: márványosodás. Egyenetlen festékfelszívódás, mely márványosodást eredményez.

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább