l

Lakkozás: egy felületet általában azért szokás lakkal kezelni, hogy jobb felületi tulajdonságokat érjünk el, mint pl. dörzsállóság vagy fényesség. A lakkozáshoz különleges lakkozógép szükséges. Autómata ívberakóval helyezik az íveket a nyomott oldalukkal lefelé a lakkozógépbe. A szállítószalagon az ívek egymást követve a szárítócsatornába kerülnek. A szárítózóna elhagyása után az infravörös sugaraktól felmelegített ív lehül. A megszáradt és ragadásmentes ívek a kirakóba kerülnek. Különleges követelmények esetén (pl. karc- és dörzsállóság esetén) védőlakkokat alkalmaznak.
Laminálás: Egy felület átlátszó film/fóliaréteggel való ellátása, annak érdekében, hogy erősebb legyen, valamint, hogy megvédjük a kopástól a nyomatot.
Lapszerkezet: a rostok eloszlása egy papír vagy karton anyagában
Leporelló hajtógatás: a papír hajtogatásának egy módja, melynek lényege, hogy az egyes hajtások iránya mindíg ellentétes a korábbival, így "harmónika" hatást érünk el
Lézer nyomtató: olyan nyomtató, mely digitálisan tárolt információt jelenít meg xerografikus módon
Légkefés mázolás: (vagy légkéses) mázolóegységnél a mázteknőbe merülő felhordómű juttatja a mázanyagot a papírfelületre. A felesleges mázmennyíséget a légkefe fúvókájából kilépő levegősugár távolítja el.
LG: (long grain) hossz-szálirány (HSZ)
Lignin: olyan sejt közötti állomány, mely a cellulózrostokat összetartja a fában, kémiai főzés útján nyerik ki a fából, a papírgyártás folyamán. A lignintartalom függvényében megkülönböztetnek "lágy", "normál" illetve "kemény" cellulózt.
Levegőztetés: a papírívek elválasztását szolgálja
LPI: (lines per inch) incsenkénti vonalszám
LR: (low resolution) alacsony felbontás

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább