k

Kábelpapír: vezetékek szigetelésére, transzformátorok gyártásához használatos 100%-os nátroncellulóz behordású, szilárd, hőálló, fémzárványoktól mentes nátronpapír. Megbízhatóan azonos, egyenletes vastagságú, egyenletes átnézetű, tömör, száraztapintású, gépsima papír. Anyagában nem ritka a rongycellulóz. Vizes kivonata semleges.
Kadmium sárga: pigment, mely kadmium szulfid és kadmium szelenid keverékéből készül
Kalanderezés/simítás: folyamat a papírgyártásban (a mázolás után), mikor a papírt két óriási henger között mángorolva jobb felületi minőséget érnek el
Kalander henger: fém hengerek sorozata a papírgép végén, mikor a papír átfut ezek közt, javul simasága és fényessége is magasabb lesz
Kámea: hamis vízjelű papír
Karbon papír: festékezett, viaszréteggel bevont másolópapír, írógépi másolatok készítéséhez. Leggyakrabban A/3 vagy A/4-es méretekben forgalmazzák. (lásd még: önátíró)
Karcolás: (riccelés) a karton vagy lemez anyagának a hajlítás vonalában történő felületi karcolása, kismértékű bevágása
Kasírozás: két különböző anyag összeragasztása. Pl.: egy karton és egy vékonyabb anyag összeragasztása, jobb felület elérése érdekében (pl. társasjáték tábla)
Kaolin / (kínai kréta): aluminium szilikát elegy. A nyomdászatban szitanyomáshoz vagy mélynyomáshoz előállított festékekhez használják. A papírgyártásban töltőanyagként és mázanyagként is használatos.
Kazein: a tej mellékterméke, mely ragasztóként illetve a máz részeként használatos a mázolt papír gyártásban.(lásd még: máz)
Késes mázolás: olyan mázolási folyamat, ahol a felesleges mázréteget egy késsel szedik le
Késfalc: olyan hajtogatási eljárás, melynek során egy kés nyomja le az ívet két henger közé
Kétoldalasság: mérték, mely megmutatja, hogy egy papír vagy karton két oldala mennyire egyforma (minél hasonlóbb, annál jobb)
Kiporzás: A papír felületéből, a nyomtatás folyamán kiváló parányi töltőanyag részecskék.
Kivérzés: Öntapadó termékek vágásánál a vágókés nyomásának hatására a ragasztóréteg viszkozitása megváltozik, folyóssá válik és kifolyik a rétegek közül.
Könyvnyomás: magasnyomási eljárás, melynek során a nyomófelületek, közvetlen kapcsolat során viszik át a festéket a papírra
Kondicionálás: A papír/karton szabályozott hőmérsékleten és nedvességtartalmon való tárolása, míg az egyensúly kialakul.
Kontraszt / képélesség: különbség a megnyomott és a nyomatlan felületek között
Könnyű kép: olyan kép, mely csak világos színekből áll és kevés festék felhasználást igényel
Kötés: Különféle módszerek a megnyomot és hajtogatott részlegek egyben tartására, valamint borítóhoz való rögzítésére, mely végül könyvet eredményez.
Kunkorodás: alakváltoztatás az ív teljes felületén, mely során az ív henger alakot vesz fel

 

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább