f

F & G: (folded & gathered) hajtogatott és összehordott ív
Famentes papír: papír, mely nem tartalmaz facsiszolatot. Minden olyan papírt, mely több mint 90%-ban cellulózt tartalmaz, famentesnek nevezünk.
Falcolás: hajtogatás
Fatartalmú papír: facsiszolatot tartalmazó papír. Minden olyan papírt, mely több mint 10%-ban facsiszolatot tartalmaz, fatartalmúnak nevezünk.
FBB: (folding boxboard) hajtogatott doboz alapkarton pl. Tamwhite és Tambrite
FC: (film coated paper) pigmentált felületű papír
FCO: (film coated offset) pigmentált felületű ofszet papír
Felületi simaság: általánosan elfogadott megnevezés, mely leírja a papír illetve a karton felületének simaságát. (lásd még: simaság)
Fehérség: az ISO - fehérség a papír fényvisszaverő képességének mérése 457 nm hullámhossznál (kék). A fehérséget abszolút százalékban fejezik ki, a tökéletes visszaverődéshez képest. A magas érték, magasabb fehérséget jelent. (lásd még: CIE-fehérség / BLR)
Fehérítő: (Optical Brightening Agent)- optikai fehérítő. Adalékanyag, mely fluortartalmával fehérebbé varázsolja a papírt.
Felülettömeg: a papír illetve a karton tömege négyzetméterenként, pl. 120 g/m2 1000 ív tömegének kiszámítása tehát a következő képpen történik: az ív hosszát megszorozzuk a szélességével, valamint a felülettömegével. Egy 100 grammos 45 x 62-es papír esetében tehát: 0.45x0.62x100= 27.9 kg/1000 ív.
Fényesség: a papír azon tulajdonságának mérésére szolgál, hogy egy bizonyos szögből beeső fénysugárt a papír hogyan ver vissza.
Festékáthordás: a folyamat során a festék az egyik ívről a másik ív hátsó oldalára kenődik, melynek oka lehet a túl sok festék, a lassú száradás, vagy a nem megfelelő kezelés a nyomtatás után.
Finomkarton: a 170 g/m2-nél magasabb felülettömegű papírok megnevezése.
Flexonyomás: egy olyan magasnyomás eljárás, ahol a nyomó formák gumiból vagy fotópolimer lemezből állnak, mely átviszi a vékony, gyorsan száradó festékréteget a papírra. A nyomat nem lesz olyan kontrasztos és szép, előnye viszont, hogy képes durva felületeket is megnyomni.
FWA: (flourescent whitening agent) optikai fehérítő
Futtathatóság: azt mutatja meg, hogy az adott papír/karton hogyan viselkedik különféle grafikai munkálatok folyamán, pl. nyomtatáskor.
Fűzés: könyvkötészeti módszer. Fajtái: Cérnafűzés: speciális fűzőcérnával végzik, az ún. Holländer fűzés esetén a vászonerősítést csak ragasztásnál rögzítik a fűzött ívekre, ezért az így készült könyvtestek tartóssága csekélyebb, mint azokban az esetekben, mikor ritka szövésű vászonra (gázsira) fűzünk. Drótfűzés: formái az oldalsó átütés (blokk esetén) és az irkafűzés (folyóiratok, füzetek esetében). Az irkafűzésnél az ívek a gerinccsíknál fűződróttal kerülnek rögzítésre.
 

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább