d

Dandy henger: A papírgyártás folyamatában az a szakasz, mikor a papír még 90%-ban vízből áll a dandy hengerre fut fel. A papír itt kaphat felületi mintázatot vagy vízjelet.
Denzitás: térfogatsúly sűrűség, tömörség: annak mérésére szolgál, hogy mennyire tömör egy papír. Matematikailag a felülettömeg adja meg. (lásd: volumenitás, vastagság)
Denzitométer: optikai sűrűségmérő Olyan mérőalkalmatosság, mely egy nyomott felület denzítását méri. optikai sűrűség (feketedés): a megnyomott felület színbeli intenzítását mutatja
Descender: (ang.) betű alsó hossza vagy vonal alá nyúló része
DIN: (Deutsche Industrie Normen). A papírívek méretének megadására szolgál. Legtöbbször három méretsorozatot használunk: A, B és C. A leggyakrabban az "A" sorozatot alkalmazzák. A "C" sorozatot levélborítékok készítéséhez használják.
Dombornyomó: egy felület formálása sík szerszámmal. Címsor, logó stb. (lásd még: prégelés)
Dombornyomás: egy alakzat megjelenítésére használt módszer, melyhez azonban nem alkalmaznak festéket, csakis egy klisét, amivel a papír megnyomásra kerül.
Dörzsállóság: egy papír felületén található festék ellenállóképessége (kötődése a felülethez), abban az esetben, ha azt egy másik papírral vagy egyéb anyaggal karcoljuk, horzsoljuk.
DPI: "dots per inch" (azaz pont per hüvelyk) A méret annak megadására szolgál például, hogy milyen felbontást lehet elérni egy adott nyomtatóval.
Drótfűzés: formái az oldalsó átütés (blokk esetén) és az irkafűzés (folyóiratok, füzetek esetében). Az irkafűzésnél az ívek a gerinccsíknál fűződróttal kerülnek rögzítésre.
Dummy: általában kézzel készített minta, mely megmutatja a végtermék minőségét, a megfelelő méretben, szöveg nélkül (pl. könyvnél, brosúránál vagy katalógusnál). Papyrus Hungaria - Dummy Shop (makettkészítő műhely) 1139 Budapest, Forgách utca 9/b.
Duplex karton: két rétegből álló karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. Általában másodlagos rostokból készül, ezért színe a behordástól függően változhat.
Duplex papír: papír, mely két oldalának színe vagy mázoltsága nem egyforma.
 

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább