Geschiedenis

Onze herkomst begint stroomopwaarts. Onze toekomst ligt in Europa.

Het verhaal van Papyrus begint in Mölndal, in de buurt van Göteborg in Zweden. Mölndal betekent “Molenvallei”. Geen echte verrassing – de stad is gebouwd aan de oever van een kleine rivier met een verval van 48 meter over dit specifieke stuk van 800 meter. De eerste graanmolens werden gebouwd in de negende eeuw en de eerste papiermolen werd opgericht in 1653.

Aan het eind van de 19de eeuw was dit het thuis van de technisch meest geavanceerde papiermolen van Zweden. De familie Wallenberg kocht de molen in 1895 en maakte deze beroemd onder de naam Papyrus. Aansluitend op de fusie tussen Stora en Enso in 1998 werd het Papyrus merk gekozen als de naam voor de nieuwe Europese groothandelaarsorganisatie – een uniek dienstverleningsbedrijf is geboren. “Papyrus” is de etymologische oorsprong van het woord “papier”. Dit woord roept beelden op van het oude Egypte, een cultuur die breed erkend wordt als de bakermat van de westerse beschaving.

Het Papyrus-riet was de grondstof voor het eerste papier zoals wij het kennen – hiermee werd de basis gelegd voor de traditie van het bedenken, opschrijven, afdrukken en delen van gedachtes en ideeën over tijd en afstand.