r

Raszter: pont. Ezen pontok sűrűsége adja a nyomat árnyalatát (pontsűrűség).
Rácssűrűség: azt mutatja meg, hogy milyen sűrűn helyezkednek el a raszterpontok egy képen. Mértékegysége a vonal/hüvelyk vagy vonal/cm.
Riccelés: bevágás - sima késsel, a karton vagy lemez anyagának a hajlítás vonalában történő felületi karcolása, kismértékű bevágása
Rillezés: bevágás - körkéssel, a kartonok és lemezek anyagának tömörítése a hajlítási él vonalában
Regiszter karton: Egyrétegű és ragasztott kivitelben egyaránt gyártják. Színe a megrendelő kívánsága szerinti, felülete jól simított és írható. Kartotékok, nyilvántartási lapok, regiszterek készítéséhez használatos. A legjobb fajtákat eltérő (váltakozó) gyártási irányú ívekből ragasztják össze, e technológia eredőjeként az így elkészült karton ún. "kifekvése" igen kedvező.
Repro: a film- és montázs szakaszban lévő képanyag feldolgozásának hétköznapi megnevezése
Reproigazítás: a reproigazítás alatt azt értjük például, hogy a raszter megválasztásával és a festék csökkentésével, a sötét részeken korlátozzuk a felhasznált festékmennyiséget. Rendkívűl fontos, hogy a reprot a papírhoz igazítsuk, nem csak a kép terjedelme miatt, hanem, hogy a további feldolgozás folyamán elkerülhessük az esetlges zavaró tulajdonságokat, mint pl. a hosszú száradási idő, kiporzás vagy a festékelkenődés.
RGB: (red, green, blue) az additív sziningerkeverés alapszínei: vörös, zöld, kék
RGW: (refiner groundwood) finomított facsiszolat
RH: (relative humidity) relatív légnedvesség
 

Papyrus Árlista

Töltse le a Papyrus Hungária Zrt. aktuális árlistáit.

Tovább

 

FSC - PEFC

Tovább

 

Hírek

Olvass el akutális híreinket.

Tovább